Entry No. EC2639-D

Creativity as one of the most powerfull and mysterious abilities of the human mind also expreiments a period of crisis and shortage as the enviroment drawns in overflowing information, noise, images, and conforties that make it harder to go back to basics when the labor of creation did not constitued a competition to other than oneself’s  concerns, perspectives, passions and fears proyected in the outter world.

The concept of ’Pharos’ Inspiration Hostel is to be a lighthouse in the mist of creative block and the common frustration of the lack of inspiration. Located in Ha-Long Bay/Vietnam, because of it’s misty and quiet enviroment drawn in the emerald waters of the Gulf of Tonkin full of remote towering limestone pillars and tiny islets topped by forest. The design combines the stetic simplicity of pure geometry with the harmonious complexity of the Fibonacci’s Sequence to create the representation of the Golden Ratio, exploring the hexagon as a base figure with the use of parametric design tools & bioclimatic design strategies.

Proyecting the Fibonacci Sequence from the center to one of the angles of the Hexagon creates a pattern that can be emulated in 6 new hexagons located one on each face of the original figure.

This will be the core and hall of the first floor of 6 individual studio romos. Beneath this floor, intercalated with the angles previously created come the next 6 set of studios, creating a private individual balcony for each room. Beneath this floor goes the next 6 individual balconies. The repetition of the pattern creates a Fibonacci spiral that surrounds the initial figure.

As seen on 3D the spiral cone is created by the rotation of the figure 15° and the decrease in size as the program demands it. The top of the cone is chopped at 22° to a better use of the Vietnamese’s sun to use it to reflect the light of the Lighthouse druing the day. Th espiral surface is opened with triangular Windows particulary in the middle to allow the building to breath out the heat and let in the cool air. Strategically positionated wind turbines allow the building to produces an aproximated of 50% of its energy by this wind flow turbine system similar to a home wind turibe but in a bigger scale. Beneath the first floor lays a transition floor isolation that allows the 12 individual room studios to be noise free from the activities from above.

MATERIALS:

The basement walls would be made from stones of the initial excavation. The walls of the Lighthouse would be a light coating isolated recicled material over a solid spiral, reinforced Steel structure. The superior loads are transmittet to a transition concrete floor that sends them to the basement columns and then to the foundations.

PROGRAM:

ACCESS – ENTRY HALL

FIRST STUDIO FLOOR

SECOND STUDIO FLOOR

LOBBY /RESTAURANT

SPIRAL GALERY

GROUP ROOM1

GROUP ROOM 2

ACTIVE PAUSE ROOM

LIBRARY

SILENCE ROOM

 

ec2639d-model-13ec2639d-model-14ec2639d-model-13ec2639d-model-12ec2639d-model-11ec2639d-model-8ec2639d-model-7ec2639d-model-6ec2639d-model-5ec2639d-model-4ec2639d-model-3ec2639d-model-2ec2639d-model-1ec2639d-10ec2639d-fibonacciec2639d-breakdown
See More Projects...