Coupdeville Architects have created a stylish contemporary family home on a site in West London formerly occupied by an unremarkable bungalow. This substantial, environmentally efficient bungalow re-vamp responds to the client’s brief, providing 5,000 sq ft of accommodation arranged over three storeys and a basement. Similar in scale to its immediate neighbours, the scheme was awarded early planning approval.

The design is a series of stepped, framed boxes which allows both an interaction of the forms and provides a series of terraces and overhangs. The clerestories between the ground and first floors animate the space and allow daylight to penetrate deeper into the home. From the street this series of set-backs culminates in a second floor master suite configured as a distinct pavilion.

The client says; ‘‘With our growing family, the small bungalow on the site was no longer viable. Coupdeville have designed a spacious, warm and inviting family home filled with light. Their expertise and time spent on close consultations with the council ensured planning permission for our sensitive location was granted first time.” 


Street Elevation, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
Street Elevation, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of street-facing elevation, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of street-facing elevation, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]


The double-height entrance foyer features a glass walkway over supporting beams which provides dynamic views of the building’s structure beneath. Internally the building makes the most of the views to the rear garden and brings light into the basement spaces through imaginative use of voids and light wells.


View fom entrance hallway into living area, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View fom entrance hallway into living area, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of kitchen, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of kitchen, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of play area, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of play area, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of bedroom, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of bedroom, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of dining area, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]
View of dining area, Private House, West London. [Photography: Jack Hobhouse]


 

About the Architects:

Coupdeville are passionate about creating intelligent and creative buildings. As a practice they encourage dialogue from an early stage in order to establish a clear design strategy. They use drawings, CGIs and models to articulate their clients aspirations and inform the wider project team.

The studio in London offers a flexible team who are expereinced in delivering thoughtful, resourceful and timely design solutions.