Bologna-based Ciclostile Architettura have transformed a 1960s barn into a workplace for their artist client Francesca Pasquali. The result is an experimental and narrative environment where the light and surrounding hills shape the architecture.

The needs of the client have been translated into design gestures, in line with the essence of the building. The original 1960s barn was not of any particularly architectural quality, but never the less interesting for its potental, in regards to the spaces that it can hold inside.


Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)

Planimetric distribution places on the ground floor all the main rooms and rest rooms, in order to completely free up the first floor and dedicate it to a large open space overlooking the landscape, taking advantage of existing heights to get a bright and ventilated space.

For Ciclostile Architettura, another fundamental element of the project is symmetry. The structural shape of the ground floor is given by a reinforced concrete structure with two rows of pillars marking the plan. These pillars not only serve a structural necessitiy, but also a design starting point. The transformation project started from the pillars to rearrange the rooms, coupled with the needs of the client.


Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)

The plan has been divided into three parts: two wider spaces characterized by a laboratory and a study for artist client Francesca Pasquali, and a third dedicated to services. This final space becomes a filter zone between the two main spaces of the converted barn.

Another fundamental aspect of the project is the relationship with the landscape, which is pursued through a greater visual connection. In fact, this aspect is translated into the transformation of the facades, with the creation of large openings to increase the internal-external relationship in the first floor space.

These great big windows not only link inside with out, but also old and new, as they become a contemporary edition to the mid-20th century shell. In turn, they help define the overall architecture of the design, and flood the interiors with natural light.


Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)
Barn transformation by Ciclostile Architettura (Photo Credit: Fabio Mantovani)