Entry No. EC2815-C

The Technological Industry continues to push the boundaries of our imagination, growing faster than ever before. Augmented reality and Virtual Reality will soon become commonplace, giving way to a brand new way of life. In a world where one’s living room may become a personal planetarium, how do we create a space capable of enticing the user and creating a learning experience? What should the planetarium of the future look like and how should it behave?

Our proposal aims to facilitate a learning experience, while engaging the user. The project is made up of a series of sphere which house a gallery space, two research centers, one private and one public, The Planetarium, individual and public, and overnight guest rooms which are all connected through a series of bridges running through the site.These programs are connected through two bridges, the ellipse bridge which connects all buildings and shortcuts connecting the lobby to the planetarium and the research centers.

The project was located in a remote to allow for stargazing. It is located near Langisjor Lake in Iceland, where both the user and the researcher have access one of the best stargazing experience in the world. To highlight this, we create a series of openings in public buildings so that the user is always feels visually connected to the site.

The Planetarium, The Personal Planetariums and the Public Research play an imperative role in the project. They serve as the connection between the the public and the research by providing the platform necessary for these interactions.

The public research is the first stop, after the lobby and gallery space. It is where most of the interaction between user and researcher happens. The space is made up of a series of research rooms scattered around the edge of the sphere connected though ramps. While the main shell of the sphere remains, these glass room extrude of the sides of the sphere, allowing its contents to be seen from all around the site. Along the path from one research lab to another are the individual planetariums, each belonging to a researcher. There, the user may test the technologies or product developed by the researcher.

The planetarium finds itself at the center of the project, connecting the rest of the site to the guest room and a small viewing spot across the lake. It is composed of 2 main programs, the deep space room and the planetarium space. The planetarium space was made to accommodate two viewing experiences though an operable roof, which can be closed for conventional viewing or opened for star gazing.

The project aims to create a learning experience by providing a platform where interactions between researcher and user can happen. Its celebrates the site and the stars by providing openings where the user always feels connected to the exterior. The architecture becomes a learning versel.

See More Projects...