x

Get Inspired

Work with Us

Latest News:

Eleven bags TWO spots in Bustler's 'Top-10 Best Competitions of 2017 Awards', arriving 3rd with Rome and 5th with Planetarium.

Meet Tidy Design, our website gurus.

Let's Talk

+44 (0)2392831247

Competition Help Line

If you have an urgent query relating to competitions strictly regarding problems with registration, payments, portal logins or submissions, please click here.

Please Note: This helpline is STRICTLY for the above reasons ONLY. Any non-related emails will be ignored and abusers will be blocked.

Placed within the Armstrong crater, my settlement has been designed for my individual user to further his research into the Moon’s texture. Named after the first man to walk the Moon, as well as being located near the Apollo landing site, this creates high publicity for the crater; making it a perfect research space for my user.

My user, Mark Robinson is both a professor of geological science and a principle investigator for the imaging system on NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter. The benefits for this settlement allows him, when researching, a more intimate feeling by being surrounded by the crater, opposed to visioning from Earth on a digital screen or photographs.

Contrasting sharp and curved forms are placed on the perfectly round, simplistic crater; creating an inharmonious relationship between the site and settlement. Entering the space, Robinson is given a clear axis line, running through the entire floor plan. Both exterior and interior doorways are in line, creating a clear flow between the different zones. Eye level glass panels are used both interiorly and exteriorly to create maximum views into the crater; ensuring that no matter where Robinson is within the space, the settlement’s purpose is fulfilled.

The settlement is split into three main zones; living, research and further research. The living space includes a space to sit and relax, a bathroom, kitchen and sleeping area; main necessities required for human comfort and survival. The research space includes two large desk areas, again with views out onto the crater. The further research area is a long balcony, surrounded by glass barriers to overlook the crater. Enabling Robinson to feel the atmosphere around him, this again is a feeling impossible to feel when observing from Earth. A chair is placed at the end of this zone, for Robinson to sit and investigate further as he looks out in to the crater’s distance.

The settlement is an introvert space as it has been purely designed for one individual, Mark Robinson, to conduct research and bring it back to Earth. Minimal colours are used to ensure the focus is not taken away from the real purpose of the settlement; the Moon’s texture.

The use of Glass is prominent within the design, as the entire concept is based on visibility. Minimalistic forms and greyscale colours create a calming atmosphere where Robinson can both relax and research at his own pace.

Numerous circular magnifiers are embedded into the settlements floor. The decrease in size as Robinson travels through the space, skews his perspective. These elements allow Robinson to further his research beneath the settlement, into the crater’s floor. Magnifying glass allows elements of the Moon’s surface to be investigated which are not usually visible through normal glass. The placement of these in each zone, ensures that no matter where Robinson is within the space, his research is not taunted.

Forms that may block these circular magnifiers are ‘floating’, create a sense of hierarchal importance that these elements must not be obstructed.